Hej!Hejka! Pomyślałyśmy, że na naszym blogu znajdą się też posty, które będą dotyczyć gotowania i przyrządzania różnych potraw. Będą się one pojawiać rzadziej niż normalne posty. Chcemy się z Wami podzielić naszymi przepisami. Mamy nadzieję, że skorzystacie i wypróbujecie je. W takim poście pojawią się zdjęcia i przepis. A więc zapraszamy!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto: Do większej miski wsypujemy zawartość opakowania, dodajemy 1jajko i 100g margaryny. Wszystko zmiksować mikserem na średnich obrotach przez 1-2 minuty, następnie energicznie zagniatamy do połączenia się wszystkich składników. Później rozwałkować 3/4 ciasta, podsypując mąką na placek o średnicy ok. 2cm większej niż średnica tortownicy. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pozostałą część wsadź do lodówki na około 30 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 190stopniC) i piecz przez około 20 minut do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na około 10 minut. Na spód ciasta wyłóż przesmażone jabłka. Pozostałe ciasto (te z lodówki) cienko rozwałkuj , podsypując mąką. Przykryj jabłka ciastem. Piecz w piekarniku do temp 190stopniC przez 40-45minut( do uzyskania złocistego koloru)
Nadzienie: fObrać jabłka w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Przelać do garnka lub na patelkę i przesmażać z dodatkiem cukru(można też dodać 1/2 łyżeczki cynamonu). Smażyć przez około 3-5 minut. Zostawić do wystudzenia na 10-15minut.
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE(nasze akurat z Delecty):
Składniki:
- 1kg jabłek( można kupić mus z jabłek lub samemu obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć na patelni z dodatkiem cukru)
- 1łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Ciasto: Do większej miski wsypujemy zawartość opakowania, dodajemy 1jajko i 100g margaryny. Wszystko zmiksować mikserem na średnich obrotach przez 1-2 minuty, następnie energicznie zagniatamy do połączenia się wszystkich składników. Później rozwałkować 3/4 ciasta, podsypując mąką na placek o średnicy ok. 2cm większej niż średnica tortownicy. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pozostałą część wsadź do lodówki na około 30 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 190stopniC) i piecz przez około 20 minut do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na około 10 minut. Na spód ciasta wyłóż przesmażone jabłka. Pozostałe ciasto (te z lodówki) cienko rozwałkuj , podsypując mąką. Przykryj jabłka ciastem. Piecz w piekarniku do temp 190stopniC przez 40-45minut( do uzyskania złocistego koloru)
Nadzienie: fObrać jabłka w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Przelać do garnka lub na patelkę i przesmażać z dodatkiem cukru(można też dodać 1/2 łyżeczki cynamonu). Smażyć przez około 3-5 minut. Zostawić do wystudzenia na 10-15minut.
EFEKT
SMACZNEGO!!
Nie lubię tego ciasta ;p Moja siostra cioteczna ostatnio zrobiła i mi nie smakowało :)
OdpowiedzUsuńefffie.blogspot.com
Pysznie wygląda :P Choć ja zazwyczaj robię ciasto sama ;), ale tak też można ;) Po tych upałach może coś upiekę na razie nie dam rady ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga Clik!
wyglada apetycznie ale niestety nie lubie jabłeczników ;D Obserwuję Cie juz od dawna! :) Jeśli możesz, to kliknij ( to dla mnie wiele przy współpracy ) -> KLIK
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i z miłą chęcią wypróbuje twojego przepisu chodź nie mam "rąk"do pieczenia bo zawsze coś zepsuje ;/
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG-KLIK
Przepysznie wygląda ten jabłecznik
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam jabłecznik! Muszę spróbować jak smakuje ten Delecty :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://monyikafashion.blogspot.com >klik<